A N G U S
contactpersoon
voor meer info:
ineke@sos-strays.nl
+31(0)6-82075056
  Tussen 14.00 - 22.00 uur

Foto   [klik op foto voor vergroting]
Geslacht
Reu gecastreerd
Ras
Mix
Leeftijd
± 01/01/2013
Schouderhoogte
Grote middelmaat: 53 cm hoog en 35 kg.
Uiterlijk
Wit/bruin gevlekt, kortharig.
Herkomst
Spanje, Santiago de Compostella (GaliciŽ)

Xestion Etica do Abandono ofwel kortweg XEA is een nieuwe dierenwelzijnsorganisatie opgericht begin 2018 door Oscar Villar. Deze organisatie stelt zich tot doel om het probleem van gedumpte- en zwerfhonden in de regio op een diervriendelijke manier aan te pakken door middel van contracten aan te gaan met omliggende gemeenten voor opvang, een adoptieprogramma, voorlichting over verantwoord huisdierenbezit en het belang van chippen en steriliseren. Ze werken samen met andere dierenwelzijnsorganisaties in GaliciŽ waaronder Refugio Canino Bando.
XEA stapt feitelijk in het gat van gemeenten ten westen van Santiago de Compostella, waar nog geen beleid was voor thuisloze honden omdat deze net buiten het werkterrein liggen van de andere asielen in de regio.
XEA heeft nu het beheer over een opvangplek in het plaatsje Brandomil genaamd "A Cova da Lobo" (de wolvengrot) dit was voorheen een dodingstation. XEA zet zich nu in om de honden te herplaatsen in binnen- en buitenland.
Verblijfplaats
Culemborg, in een opvanggezin met andere honden en katten.
Karakter ANGUS is een lieve, rustige en makkelijke hond. In huis is hij heel rustig aanwezig. Hij ligt graag te slapen op het kussen dat hij de eerste dag in opvang heeft uitgekozen en nu zijn vaste stekje is geworden. ANGUS is aanhankelijk maar totaal niet opdringerig. Hij wacht gewoon af wanneer hij wat aandacht krijgt of kijkt je verleidelijk aan waarbij zijn staart uitnodigend kwispelt. ANGUS blaft zo goed als nooit, het enige wat je van hem hoort is het tikken van zijn kwispelende staart tegen de muur of vloer. Dat staartje maakt overuren sinds hij in opvang is gekomen.
Vanaf de eerste dag was ANGUS netjes zindelijk. Hij gaat graag wandelen, de eerste vijf minuten kan hij flink aan de riem trekken maar als hij dan zijn behoefte heeft gedaan en wat rondgesnuffeld heeft loopt hij vervolgens rustig met je mee aan de riem. ANGUS kan ook prima loslopen op veilige plaatsen. Hij blijft goed bij je in de buurt. Hij heeft een beetje een jachtinstinct. Als hij met zijn neus op een spoortje zit is hij tijdelijk even doof, maar hij is zeker geen fanatieke jager. Meegaan in de auto is geen enkel probleem voor ANGUS.
De kennismaking met de andere honden van het opvanggezin verliep zonder problemen. ANGUS kan het prima vinden met de andere honden en draaide al snel mee in de roedel alsof hij er altijd al bijgehoord heeft. ANGUS eet zijn bak met voer rustig leeg, in aanwezigheid van de andere honden die ook aan het eten zijn. Hij heeft geen enkele vorm van baknijd.
ANGUS kan zonder problemen een paar uurtjes alleen blijven, hier wel in het bijzijn van de andere honden. Hij gaat rustig liggen slapen, hij blaft, jankt of sloopt niets tijdens je afwezigheid.
Opvoedingstips
Om de beste kansen te hebben op een goede start is het belangrijk om inzicht in bepaald gedrag te krijgen zodat je hierop adequaat kunt reageren en de juiste begeleiding/opvoeding kunt geven. Lees hiervoor onderstaande teksten door:   [klik op de links]

    ø Basisopvoeding     ø Roedelgedrag     ø Angst/Onzekerheid     ø Verlatingsangst
Profielschets adoptant
ANGUS is een lieve, rustige en sociale hond die in vele gezinssituaties past. We zijn op zoek naar mensen die ANGUS nog een paar mooie jaren willen geven, zie ook de beschrijving bij Special Care hieronder. Mensen die bereid ťn in staat zijn om hem de medische zorg te geven die hij nodig heeft en de daarbij behorende kosten te dragen. Als tegemoetkoming in de onkosten worden er geen adoptiekosten berekend.

LET WEL: Al onze honden hebben een (meer of minder heftig) verleden, hierdoor kunnen ze lichamelijke gebreken hebben door bijvoorbeeld minder goede voeding op jongere leeftijd, gebrek aan medische zorg of door verwaarlozing en/of mishandeling. Wij gaan er van uit dat u als adoptant zelf kunt bedenken of u draagkrachtig genoeg bent om eventuele medische kosten in de toekomst te kunnen betalen of om een huisdierenverzekering af te sluiten na adoptie. Wij doen onze uiterste best om onze honden zo goed als mogelijk ter adoptie aan te bieden en indien er medische problemen bekend zijn, zullen deze zeker gemeld worden.
Stichting S.O.S. Strays is niet verantwoordelijk voor onkosten na de adoptie.


Heeft u interesse, lees dan eerst de adoptie procedure door.
Special Care
ANGUS heeft chronisch nierfalen en moet hiervoor de rest van zijn leven speciaal dieetvoer krijgen om de nieren te ontlasten (renal diet). De slechte nierfunctie is bij ANGUS bij toeval ontdekt bij een bloedonderzoek, hij had geen symptomen als loomheid, afvallen, slecht eten, veel drinken of plassen.
Het is gunstig dat het nierfalen in een vroeg stadium ontdekt is, zo kan er op tijd gestart worden met behandelen. Echter, nierfalen is een progressieve ziekte en niet te genezen, hooguit kan het verloop vertraagd worden met dieetvoer en eventuele medicatie.
De Spaanse dierenarts verwacht dat ANGUS nog ongeveer een jaar klachtenvrij kan blijven op dieetvoeding. Zodra hij de symptomen van nierfalen krijgt zal zijn bloed opnieuw gecheckt moeten worden en moet hij mogelijk ook aan de medicatie. Hoewel het heel lastig te voorspellen is, is de verwachting dat ANGUS met een goede consequente behandeling nog zo'n 2 ŗ 3 jaar een goed leven kan hebben.
Bij andere honden
Sociaal met andere honden. ANGUS draait probleemloos mee in de roedel van het opvanggezin en kan het met allen goed vinden. Honden die hij buiten tegenkomt wil hij graag even begroeten maar loopt daarna weer door. De katten in het opvanggezin worden met rust gelaten. Katten buiten vindt ANGUS wel interessant.
Bijzonderheden Zie ook: "Geef een gouden hond een gouden mand".

ANGUS werd, samen met een andere hond, gevonden in een naburig dorp. Hoogstwaarschijnlijk zijn beide honden daar in de buurt verlaten door hun eigenaar. Omdat de honden daar al enige tijd rondliepen hebben mensen de hulp ingeroepen van XEA. Dit was in de zomer van 2019. Op basis van de conditie van de honden stelde de dierenarts vast dat de honden enige maanden voor zichzelf hebben moeten zorgen tijdens hun zwervend bestaan.
Omdat een hond van 7 jaar met nierfalen in Spanje totaal geen kansen heeft en het bovendien lastig is om een strikt dieet aan te houden in een asiel, hebben we besloten om ANGUS toch te laten komen en hem nog een mooie tijd als huishond te bieden. Adoptanten die ANGUS die kans willen geven hoeven geen adoptiekosten te betalen.
ANGUS werd positief getest op Anaplasma. Hij is hiervoor behandeld met doxycycline en is hier helemaal van genezen.
Kosten: niet van toepassingDe honden zijn allen ontwormd, geënt volgens ouderdom,
gechipt, en in bezit van een Europees paspoort.
N.B.: Wanneer u interesse in één van onze hondjes heeft en daarvoor telefonisch contact met ons opneemt verzoeken wij u vriendelijk om bij geen gehoor zelf later nog eens terug te bellen. Wij trachten de onkosten aan telefoongesprekken zo laag mogelijk te houden zodat we het beschikbare budget optimaal aan het redden en verzorgen van de honden kunnen besteden. We hopen dat u hier begrip voor heeft.TERUG