HOME
BANGE, ONZEKERE OF ONDERDANIGE HONDEN
Maar al te dikwijls denken baasjes dat een angstige hond betutteld moet worden. Niets is minder waar. Door jezelf als zwak te gedragen, maak je de angst van de hond nog groter, want als jij zwak bent, dan heeft hij geen bescherming en is zijn angst gegrond !

Een sterke baas is veilig ! Die lost de problemen voor je op en je hoeft niet meer angstig te zijn ! Sterke baasjes zijn voor een angstige of ook onderdanige hond zo erg belangrijk ! Jij maakt de beslissingen voor je hond en je laat hem geen keuze. Vooral de eerste tijd is dat erg belangrijk, zo leert de hond op jou vertrouwen en zal hij geen angstagressie gaan ontwikkelen.

Het is moeilijk om een bange/onzekere hond op te voeden tot een vrij stabiele hond, die weinig tot geen angsten meer heeft.Een onderdanige hond die buiten zijn wil en door de verkeerde signalen ‘geduwd’ wordt in de leidende rol, zal zich niet prettig voelen, want dit is niet zijn natuur. Dit gebeurt ongemerkt door hem geen grenzen te geven, want hij heeft al zoveel meegemaakt.

Zodra de hond in Nederland of België is, is hij niet meer zielig en heeft hij ook grenzen en regels nodig. Hij was zielig in het buitenland, maar is dat nu niet meer. Op het moment dat hij bij je binnenkomt, gelden de regels ook voor hem.

Omdat hij de rol van leider niet in zich heeft, zal hij deze taak dan ook slecht vervullen, onevenwichtig worden, die verantwoordelijkheid is hem te zwaar ! Hier komen dan ook de meeste probleemhonden van. De hond krijgt verantwoordelijkheid die hij niet aankan en gaat om zich heen lopen happen om alles onder controle te krijgen. Ook hier ontwikkelt zich angstagressie, dit is voor de hond de enigste manier om alles onder controle te houden. Iedereen die kiest voor een wat angstiger hond komt voor keuzes te staan. Wanneer bevestig je angst en ben je fout bezig en wanneer steun je je hond en ben je opbouwend bezig. De meeste honden zijn al in opvang geweest voordat ze geplaatst worden en zijn al gewend aan verkeer en huiselijke geluiden. Ons advies: in onverwachte situaties steun je de hond, in normaal dagelijkse dingen negeer je de hond.

Als je de bange hond net in huis hebt, ga dan de eerste tijd steeds hetzelfde rondje buiten. Probeer zo min mogelijk afwisseling in de route te brengen. Als de hond zich veilig voelt op die route dan pas ga je het verder uitbouwen naar nieuwe stukjes. Zo bouw je iedere keer het vertrouwen uit.

Stel je loopt met je hond aan de riem en er komt een stel kinderen aanrennen om jou en je hond te begroeten. Jij weet dat die kinderen geen gevaar vormen voor je hond, maar je hond wordt op dat moment bang. Je hebt dan 3 opties:
  1. Je tilt je hond op en zegt stil maar hoor je hebt gelijk, dat is heel eng. Op dat moment bevestig je de angst en ben je bezig de hond te verpesten.
  2. Je zegt doe niet zo raar, die kinderen doen niks hoor, t is goed met jou. Op dat moment leert je hond dat als er iets engs is, dat hij niet op de baas hoeft te rekenen en als hij los is dat hij dan dus beter hard weg kan lopen voor gevaar.
  3. Je gaat bij je hond zitten en samen laat je de hond en kinderen kennis maken bij elkaar, op dat moment zeg je tegen de hond, ik weet dat je t eng vindt, maar met mij erbij kan er niks gebeuren. En dan leert de hond dat de baas beschermt als er iets engs is en als hij los loopt zal hij naar de baas toegaan als er wat engs is, want die helpt hem.
Zo moet je proberen iedere situatie in te schatten, volg je gevoel, vaak werkt dat t beste. Je hebt ook op je gevoel juist voor die ene hond gekozen. De rest van de wereld lijkt ineens uit allemaal gedragstherapeuten te bestaan, iedereen lijkt t beter te weten dan jij. Je krijgt de meest uiteenlopende adviezen, maar vergeet nooit dat jij juist voor die hond gekozen hebt, dus dat jouw gevoel klopt ten opzichte van de hond.

De angstige/onzekere hond zal in het begin het contact met andere honden op wandeling vermijden. Juist doordat ze onzeker zijn, zullen ze vaak gepakt worden door andere honden. Door ze te dwingen contact te hebben, maak je het extra moeilijk voor je hond en zal hij angstagressie naar andere honden gaan ontwikkelen. Als een andere hond vervelend komt doen bij jouw hond dan stuur jij die weg.

Zo leert jouw hond dat als er gevaar is dat hij naar jou toe rent en niet gaat vluchten terwijl hij achtervolgt wordt door een andere hond met alle gevolge van dien. Na verloop van tijd zal je hond steeds meer zelfzeker worden en dan komt het contact met andere honden vanzelf.

Verder kun je bij twijfels altijd terug vallen op ons team Nazorg, via mailadres: nazorg@sos-strays.nl, we zijn altijd bereid om je te helpen met problemen met de hond, op wat voor gebied dan ook. Beter een keer teveel vragen dan zelf aan blijven rommelen terwijl je er niet zeker van bent dat je het wel goed doet.

Let wel: de nazorg is alléén voor honden geadopteerd bij S.O.S. Strays


Nancy van Doorn
Team nazorg S.O.S. Strays

TERUG NAAR PAGINA OPVOEDING