HOME
DE MASTIN ESPAGNOLWe zijn heel gelukkig om voor best veel mastins en mastinmixen een gouden mand te vinden in B en NL. Deze prachthonden lijden meestal in Spanje een zeer triestig leven. Waar ze oorspronkelijk gefokt werden als kuddebewakers, worden ze nu meestal gebruikt als erfbewakers, 24/24 uur aan een korte ketting. Dit is ook de reden dat er zoveel mastinmixen ongewenst geboren worden. De teven worden door hun Spaanse eigenaars uiteraard niet gesteriliseerd en bij elke loopsheid worden ze gedekt door rondlopende reuen.

Meerdere van onze medewerkers en ikzelf, hebben dit soort toevallig leren kennen door onze hulp aan Spaanse honden. Allen zijn we hopeloos verliefd geworden op deze nobele honden.

Bij ieder van onze transporten uit Spanje, hebben we nu meestal meerdere volwassen en jonge honden van dit type. Spanjaarden die ik nog nooit ontmoet heb, noch ooit contact mee heb gehad, mailen me nu om hun mastins en Mastinmixen aan te bieden, daar ze weten dat wij door de ervaring die we er mee opgebouwd hebben, dit ras goed kennen en voor hen de juiste bij hen passende adoptanten screenen.

Dit ras begint stilaan heel geliefd te worden bij kandidaat adoptanten: mensen die zoeken naar een volwassen betrouwbare grote hond, en afgeschrokken zijn door het onbekende verleden en de overfok van allerlei herdertypes, rottweilers en andere grote meer bekende rassen die in de asielen ter adoptie worden aangeboden.

Karaktereigenschappen van de mastin

Wat maakt deze mastins en de mixen ervan zo speciaal? Ik kan er uren over spreken, maar tracht het kort te houden : eerst en vooral vinden we in de meeste mixen de zelfde karaktertrekken terug. Als ik een mastin(mix) in 1 woord zou moeten definiëren is het zeker: NOBEL! Ze stralen iets majestueus uit als geen ander. Ze zijn lief en evenwichtig, betrouwbaar, en stralen rust uit. Majestueus en nobel, dit houdt ook in dat ze een grote eigenwaarde hebben en dat alhoewel hun teddybeer uitstraling, het honden zijn die met de nodige evenwicht moeten opgevoed worden.
Uit onze ervaring met mastin(mixen) kunnen we ze als volgt beschrijven :

De mastins zijn in Spanje kuddebewakers of kettinghonden die het erf bewaken. Deze taak herkennen we dus in het verwittigen bij onraad zonder noodzakelijk er op af te gaan. Een mastin drijft ook zijn kudde niet bijeen (zoals bvb een bordercollie) maar roept hem bijeen om rond zich de veiligheid te zoeken!

De meeste van onze mastin(mixen) geven wel een blaf om bezoek aan te kondigen, maar laten het aan de baas over om te bekijken of het bezoek gewenst is of ongewenst. Eens goedgekeurd is het bezoek dan ook veilig om binnen te komen. Tenminste tijdens de dag, mastins zijn zoals veel andere honden, veel waakser wanneer het donker wordt.

Een mastinreu heeft ook de eigenschap om vanaf zonsondergang, regelmatig zijn erf af te lopen en laten horen dat het zijn territorium is, dus niet alléén op zicht waken maar hier een verwittigingsblaf naar de buitenwereld. Ivm vrede met je buren, is het dus beter om een mastinreu tegen donker niet meer vrij buiten in de tuin te laten lopen.

Onze honden zijn natuurlijk allen in hun verleden geconfronteerd geweest met de mindere leuke kant van het menselijk ras en kunnen hierdoor minder open zijn naar onbekenden. Maar het past ook bij hun karakter om niet spontaan op onbekenden af te stappen. Bekende bezoekers worden vriendelijk en kwispelend ontvangen, maar meestal zonder uitbundigheid. Naar hun baasjes toe zijn mastin(mixen) ontzettend dankbaar, zonder opdringerig te zijn.

Het is wel belangrijk dat het baasje op een correcte en waardige manier aan een mastin(mix) aangeeft dat hij de baas in huis is. Een mastin is een sterke hond met een rustig doch sterk karakter. Een mastin is geen hond die makkelijk commando‘s opvolgt, dit gaat tegen de natuur van hun karakter in. Daarom kunt u een Mastin niet trainen zoals bijvoorbeeld een herdershond. Essentieel is dat de mastin(mix) respect heeft voor zijn baasje. Elke hond die zijn baasje niet erkent als zijn roedelleider kan de leiding in huis nemen en minder gezellige karaktertrekken laten zien zoals het initiatief nemen om zijn roedel te verdedigen tegen indringers, hond of mens.

Omgang en opvoeding van de mastin

Ik zal de stappen beschrijven hoe je het beste omgaat met de schuchterheid van de meeste van onze volwassen mastin(mix) uit Spanje om hen te begeleiden in hun gewenning/opvoeding.

STAP 1 :

De eerste stap met een volwassen mastin uit Spanje is zijn vertrouwen winnen en met hem een relatie opbouwen. Deze honden hebben, ook wanneer niet mishandeld, nooit van veel aandacht en liefde mogen genieten, noch het gezinsleven gekend die we hen hier aanbieden. Ze moeten dus eerst ondervinden wat het is om als huishond te leven ipv als kettinghond, als asielhond of in Spaanse opvang met liefde verzorgd maar wel niet in huis.

Daar de mastin geen uitbundige hond is, heeft die de neiging om een terughoudende houding aan te nemen, en blijft makkelijk in de slachtofferrol. Met geduld en veel liefde, en met zelf een rustige en zachte maar zelfzekere houding, leer je hem dat de slechte tijden voorbij zijn en dat jij als vriend altijd te vertrouwen bent.

STAP 2 :

Zodra de mastin je vertrouwt en beschouwt als zijn vriend, dan moet je wel de boodschap geven : Grote vrienden, ja, maar van de 2 ben ik toch die die de beslissingen neemt, hè ! Zonder rechtstreeks druk op uitoefenen, toch in allerlei kleine details van het dagelijks leven, laat je voelen dat je de liefdevolle maar wel baas bent in huis.

Voor alle honden en voor Mastins in het bijzonder geldt dat de baas zijn gezag dagelijks bevestigd door zijn houding zoals:

    de hond nooit toelaten op bank of bed te komen.
    het baasje stapt altijd eerst door een deur.
    nooit opzij stappen omdat de hond in de weg ligt maar de hond laten opstaan en zich verplaatsen.
    nooit met het lichaam lager gaan staan, zitten of liggen als de hond ! Ook tijdens een speelsessie mag de hond
      nooit toegelaten worden om boven je te staan.
    bij het aaien, regelmatig op een vriendelijke manier zorgen dat je boven de hond gaat staan en hem helemaal
      domineert, ook op zachte maar duidelijke manier druk uitoefenen op de schoft van de hond.
    sta niet toe dat de hond om aandacht komt vragen door een poot op u te leggen. U bepaalt wanneer er geaaid,
      geknuffeld wordt en neemt het initiatief daartoe. De hond bepaalt niet wanneer hij aandacht krijgt/eist !
    NOOIT een hond voederen aan tafel tijdens de maaltijden, en geen bedelen toelaten. Een roedelleider laat niet toe
      dat de ondergeschikten hem storen tijdens zijn maaltijd, en bedient zich altijd eerst. Pas als zijn honger gestild is,
      laat hij de overschot voor de ondergeschikten in de roedel en mogen ze zich bedienen !

STAP 3 :

Je mastin is nu je echte vriend geworden, jullie hebben een vertrouwensrelatie opgebouwd. Hij respecteert je als zijn baas, en jij en je hond voelen zich goed in deze relatie. Je mastin kent de dagelijkse routine, weet goed wat wel en niet mag, en is een brave huishond geworden...

Toch vraag je je soms af of hij wel gelukkig is want hij is toch soms erg rustig, en mede door zijn uitzicht, oogt hij niet altijd heel vrolijk uit ! Het is nu tijd voor stap 3 !

Een mastin heeft in zich ook een zeer vrolijke kant, die hij zelf soms wegens zijn verleden niet eens kent ! Om deze kant naar boven te halen, is het zeer belangrijk dat je zelf af en toe speelsheid uitstraalt, en zelf gek gaat doen, zonder je in het begin op hem te richten. Hij zal uit nieuwsgierigheid eerst kijken, en in zijn ogen lees je de vraag of je van de maan komt, maar na een tijdje zal hij komen kijken wat het baasje nu bezielt, en na enkele keren, misschien deelnemen.

Hou vol, op een dag gaat je deze kant van je vriend plotseling te voorschijn zien komen, en vanaf die dag, wanneer jij die knop kunt laten omdraaien op ‘commando’, kun je hem zomaar laten switchen van treurige hond in een jong veulen !

Wanneer je dit regelmatig doet, is dit een grote hulp bij je mastin(mix) over sommige diepgewortelde angsten te halen, of zelfs hem dingens te laten doen die hij altijd weigerde omdat hij er geen nut inziet. Ik denk bvb aan een bepaalde plek op straat die speciaal beangstigend is, of een deur waar hij nog nooit door durfde/wilde gaan, of helpen bij angst voor bepaalde geluiden. Wanneer je zover geraakt met je mastin, heb je echt nog een nieuwe diepte aan je relatie met je mastin(mix) gegeven !

Aanraking en massage

Een mastin houdt erg van massage en ook deze handeling brengt een bijzondere band tussen baasje/mastin(mix) . Massage is bij mastins zeer toepasbaar, mede door de grote lichaamsoppervlakten. Kijk op de site van Astrid van der Kolk bij TTouch massage.

Deze massagetechniek helpt ook om de spanning weg te halen bij sommige angsten, zoals bvb veel nieuwe indrukken verwerken, onweer, stresserende gebeurtenis. Alhoewel massage een zeer zachte handeling is, is het fysisch ook een bevestiging van je ‘baas zijn’ in de relatie tov je mastin(mix)

Alhoewel de pups natuurlijk speels en energievol zijn, zijn het geen zenuwachtige honden. Ze houden ook niet van een stressvolle lawaaierige omgeving en blijven liever rustig thuis dan een rondje stad om boodschappen te doen! Bos en strand zijn natuurlijk leuk, maar thuiskomen na een wandeling is even leuk. Mastin(mixes) houden van hun eigen honk.

Nog meer als bij andere honden, is het niet aangewezen om de stem te verheffen om iets van hen te verkrijgen of om hen iets aan te leren. Ze beschouwen een boze toon als een zware straf en zullen eerder inéén kruipen en aan zichzelf twijfelen dan het commando volgen of aanleren. Een mastin(mix) voed je op met de correcte dosis doorzettingsvermogen, maar vooral zonder stemverheffing of stress.

Heb je een mindere dag en loop je op je tenen, laat hen dan beter een dagje wat minder leren, dan heel veel kapot te maken in je relatie ten opzichte van je hond wegens een ongepaste aanpak. Wanneer een mastin(mix) zijn vertrouwen in iemand verloren heeft, vergeet die het niet makkelijk.

De mastin en roedelgedrag

Mastin(mixes) ervaren wij niet als uitzonderlijke roedelhonden. Wanneer we terugvallen op de taken waarvoor ze gefokt werden in Spanje, hadden ze daar ook geen roedelfunctie. De volwassen mastin-teef wilt de koningin van de hondenroedel zijn. Een evenwichtige hond die zijn onderdanen beschermt, maar die geen concurrentie duldt. Ze houdt haar roedel in het oog en komt af en toe corrigeren wanneer ze dit nodig acht.

Ook de reuen die we ervaren hebben kunnen dikwijls best veel van teven verdragen maar zouden geen andere reu in hun buurt toelaten die hen tracht te domineren.

Meer als bij andere honden heeft de mastin(mix) nog echt oergedrag in de roedel. Ze hebben een natuurlijk overwicht en iedere hond schikt zich daarin. De teef neemt de leiding binnen in de hondenroedel en de reu verdedigt deze roedel tegen onraad. Een mastin(mix) verdraagt geen dominante hond van het zelfde geslacht in de roedel. Een mastin (mix) kan in een onrustige roedel wel een stabiliserende factor worden, maar wanneer de roedel te druk is, voelt de mastin(mix) zich niet prettig.

Toch leven dikwijls mastins(mix) in onze opvang in een grote heel gevarieerde roedel en gaat dit best. Maar de roedels in onze opvanggezinnen begrijpen heel erg goed de roedeltaal en de interactie gaat dan ook probleemloos. Persoonlijk zou ik nooit 2 volwassen mastins(mix) van het zelfde geslacht samen houden!

Onze mastins hebben stuk voor stuk in Spanje nog nooit binnen in huis geleefd. Bij aankomst in BE/NL leven ze bij onze opvanggezinnen in huis, vaak met tuin. We merken dat, alhoewel ze graag buiten liggen en spelen en echt een tuin nodig hebben, ze ontzettend genieten van het leven als doorsnee huishond en ze de aanwezigheid van de mensen nodig hebben. We plaatsen de mastinmixen dan ook niet als erfhond mits ze niet ook toegang krijgen tot in huis bij het gezin.

De mastin en voeding

Even nog een detail die belangrijk kan zijn. Mastins zijn meestal niet erg voedingsgericht en een snoepje is dan ook gewoonlijk geen motiverend hulpje bij opvoeding. Maar ook hun dagelijkse dosis voeding wordt erg gekeurd. Een mastin zal eerst zijn eten bestuderen, besnuffelen, proeven, eer hij echt zijn pot gaat deels of helemaal leegeten. Ook hebben ze een andere manier dan een andere hond om te eten waarbij ze niet happen in hun pot. Ze scheppen likkend stukje voor stukje hun eten, waarbij sommige niet in staat blijken uit een pot te eten. Bij een mastin die echt blijkt abnormaal weinig te eten uit zijn pot of toont echt te twijfelen eer hij eraan begint, moet je eens de proef doen hoe hij van de grond eet, want dikwijls maakt het een groot verschil en kan dan de mastin toch beter genieten van zijn dagelijkse portie.

Ik ben verliefd geworden op deze ‘gentle giants’. Jullie ook?
Carine Wouters — oktober 2007
aanpassing augustus 2009TERUG