HOME
De Spaanse dodingsstations - de perrerasDe dodingsstations (perreras) zijn het Spaans model voor een Gemeentelijk asiel. Elke gemeente is wettelijk verplicht om een oplossing te hebben voor het ‘opruimen’ van loslopende honden die storend zijn. De oplossing van perrera (dodingstation) is in Spanje de oplossing van de meeste gemeenten. Dit kan ondergebracht worden op Gemeentelijk terrein of uitbesteed aan een bedrijf of een particulier.

Vele perreras (het Spaanse woord voor dodingsstation) worden uitgebaat door mensen voor wie dit gewoon een baan is, mensen voor wie deze honden niets betekenen. Alles draait om de kosten zo laag mogelijk te houden, hetgeen bepaald niet leidt tot een goede zorg voor deze honden. De honden die er binnengebracht worden door hondenvangers of door hun baasjes, krijgen bij binnenkomst een "uiterste" datum, tot die tijd moeten de honden wettelijk vastgehouden worden. Na deze datum komt de hond vrij, vrij om te worden afgekocht maar ook, indien geen geďnteresseerden, vogelvrij om te worden vermoord, en dit in totale legaliteit!

Sommigen van hen hebben geluk: zij worden tijdig uit de perrera gehaald door dierenvrienden. Anderen worden wel “gered”, maar soms voor heel dubieuze doeleinden, waarbij “gered” niet bepaald het juiste woord is. En velen komen nooit meer vrij, zij worden gedood omdat ze overbodig waren. En dat terwijl even verderop weer pups worden verkocht door de vele (brood)fokkers. En het gaat maar door….

S.O.S. Strays werkt samen met een aantal dierenvrienden in Spanje. Zij bezoeken perrera’s en redden regelmatig honden uit deze hel. Daarbij is de keuze een heel moeilijke….voor elke hond die je redt, laat je er ook velen achter… vele lieve, sociale en gezonde honden…..

Een deel van deze geredde honden leeft ondertussen in Nederland/België en onze ervaring is dat zij geweldige huishonden kunnen zijn. Op onze Happy End-pagina's zijn prachtige verhalen te lezen van blije baasjes over hun geweldige Spaanse vriend(en).
Soms is het leven zo oneerlijk

Je zult maar een hond zijn die gedumpt wordt in een asiel, of erger nog, in een dodingstation.

Misschien was je een pup, aangeschaft als speelgoed voor de kinderen en ruim je nu het veld voor een nieuwe.

Of misschien was je geen goede waakhond en werd je ontslagen van je taak... afgedankt...

Misschien had je wel een goede thuis, maar overleed je baasje en hadden de nabestaanden geen zin in de hond van pa of ma?

Maar welke reden het ook was: jij zit daar in een overvol asiel waar het geblaf van andere slachtoffers

oorverdovend klinkt en jij en alle andere honden in onwetendheid moeten leven op het beton en tussen tralies.

TERUG