HOME
ROEDELGEDRAG BIJ HONDEN
Typisch voor onze buitenlandse honden, is zeker dat zij nog een heel sterk roedelgedrag hebben. Onze buitenlanders zijn geen doorgefokte honden die niet eens meer weten dat ze hond zijn, zij zijn nog echt hond ! En net omdat dat roedelgedrag zo erg geïmpregneerd is, is het aan ons (de baasjes) om hen de signalen door te geven die ze begrijpen. Wij moeten inzicht krijgen in hoe deze honden functioneren en de roedelregels leren om op een correcte en liefdevolle manier met onze buitenlandse honden te communiceren en hen de juiste signalen te geven om ze op correcte manier te begeleiden tot gezellige lieve vrienden in huis en sociale deelnemers van onze maatschappij.

De roedel bestaat uit de alpha teef en de roedelleider reu en dan de 2de, 3de enz. Iedere hond kent zijn plaats en in een stabiele roedel zal er geen gevecht om de rangorde zijn. Alle communicatie verloopt via signalen en spel. Als je 1 reu hebt en meerdere teven lijkt het vaak dat de reu de laagste in rang is, maar hij accepteert enorm veel van zijn teven. Hij zal wel ingrijpen als de roedel in gevaar komt en bij iedere nieuwe reu in de groep zal hij eerst de toestemming geven of de reu in de groep mag of niet.

De mens staat ver boven de roedel en leidt deze. De communicatie die honden onderling hebben kunnen ze nooit met een mens hebben en de communicatie die ze met een mens hebben kunnen ze nooit bij een andere hond krijgen. Dit zijn 2 totaal verschillende dingen. Een leider wordt je niet door schreeuwen en grof gedrag, maar door respect. Als er wederzijds respect is dan ben je een goede leider van de groep.

Buitenlandse honden zijn erg roedelgericht. Ze kennen de hondentaal door en door en zijn daardoor vaak erg sociaal tegenover andere honden. Uitzonderingen zijn er natuurlijk altijd. Ook al heb je maar 1 hond dan nog moet je de roedel regels aanhouden. De problemen ontstaan als de hond jou als onderdeel van zijn roedel gaat zien. De hond moet zich aanpassen aan jouw leven, zodra je jouw leven aan moet gaan passen aan de hond heb je een probleem.

Vreemde honden hebben geen rangorde ten opzichte van elkaar, maar ze hebben wel een status. Ieder plasje wat ze ruiken kunnen ze de status in af lezen van de betreffende hond. Zijn gezondheid, zijn kracht of hij ziek is of oud. Zo kan het gebeuren dat als 2 honden, die elkaar nog nooit gezien hebben, op het moment dat ze elkaar tegenkomen ze ‘zo uit het niets’ elkaar aanvliegen. Dat is natuurlijk niet zomaar uit het niets, ze kennen elkaar door en door.

De taak van de reu in roedelgedrag is de roedel beschermen tegen alle dreigingen die komen vanuit buiten de roedel. Het is dus geen onverklaarbaar wangedrag dat een reu op straat de zwakkere leden van zijn roedel ongevraagd gaat beschermen tegen wat hij als bedreiging ervaart. De reu die buiten uitvalt naar honden of mensen, neemt de leiding over van de baas die hij als zwak beoordeelt.

Het is de taak van de baasjes om zich als liefdevolle maar ook sterke baasjes te gedragen zodat de reu hen niet als zwak ervaart ! De baas bepaalt en als de baas niet op de correcte manier ingrijpt, gaat het van kwaad tot erger. Daarom is het erg belangrijk, juist voor de buitenlandse hond, om de roedel regels aan te houden.

DE ROEDELREGELS

De roedel regels zijn erg belangrijk voor de buitenlandse hond, veel meer dan een hond die je uit Nederland haalt. De buitenlandertjes zullen een hogere positie niet met bijten en grommen bereiken, maar met manipulatief gedrag. Veel gedragsproblemen die er zijn, zijn terug te voeren naar de roedel regels en verhoudingen baas-hond.

Iedereen kent wel deze regels:

1.   Hond als laatste eten geven
2.   Hond niet op de bank of bed
3.   Hond als laatste door een deur

4.   Alle roedelleden gaan opzij voor de leider

5.   Een lager geplaatste in de roedel gaat steeds naar een hogere toe. Een hogere gaat nooit naar een lagere,
      behalve om hem te straffen

Regel 4 en 5 zijn de regels die iedere hondenbaas altijd en overal moet toepassen, want door deze regels toe te passen ben je duidelijk voor je hond. Zo krijg je wederzijds respect en dat is een goede baas-hond verhouding.

  • Regel 4: Stap nooit over een hond heen als hij in de weg ligt, maar stuur hem aan de kant. Als jij over de hond heen stapt of je loopt er omheen dan stel je jezelf lager op als de hond.

  • Regel 5: Loop nooit naar de hond toe om hem een knuffel te geven, maar roep hem naar je toe. Op het moment dat jij naar de hond toeloopt, stel je jezelf lager op als de hond. Een goed voorbeeld hiervan is als de hond op de bank ligt en je wil ook op de bank gaan zitten. Veel honden grommen dan, maar in hun ogen hebben ze op dat moment ook dat recht. Je kunt beter eerst de hond van de bank afsturen, dan zelf gaan zitten en daarna de hond uitnodigen weer bij je te gaan zitten.

En dan is er nog het aandacht vragen van de hond. Zolang dit gebeurt met het zachtjes van de kop tegen de arm aanstoten is er geen probleem. De ene keer beloon je de hond door te aaien en als het niet uitkomt zeg je dat. Als de hond dit zonder meer accepteert is er niets aan de hand.

Het wordt pas een probleem als de hond de aandacht op gaat eisen door bvb poot opleggen en krabben of irritant continu op schoot willen springen. Dan heb je een hond die echt aandacht af gaat dwingen en dat is een ongezonde situatie.

Dan pas je de volgende regel toe:
Als de hond bij je komt voor aandacht zeg je luid en duidelijk NEE en negeer hem dan. Je mag hem wel zo vaak bij je roepen als je wil, maar dan gaat het vanuit jouw initiatief. Op deze manier leert je hond dat op een dwingende manier aandacht vragen niet werkt. Als je net begint met negeren zal de hond op alle mogelijke manieren proberen je aandacht te krijgen. Dit kan variëren van blaffen tot de meest gekke speelbuien net voor je neus. Als je dan toegeeft ben je weer terug bij af en heeft de hond je precies waar hij je hebben wilt.

Door het consequent toepassen van roedelregel 4 en 5 wordt al veel probleemgedrag voorkomen. Iedere hond kent deze regels en ze passen deze ook onderling toe. Het is aan jou als baas om het respect te verdienen van je hond en door duidelijkheid krijg je dat.


Bij vragen kunt u altijd terecht bij ons team Nazorg.
Mail hiervoor naar nazorg@sos-strays.nl. Beter een keer teveel gevraagd dan te weinig!

Let wel: de nazorg is alléén voor honden geadopteerd bij S.O.S. Strays


Nancy van Doorn
Team nazorg S.O.S. Strays
TERUG NAAR PAGINA OPVOEDING