HOME
VERLATINGSANGST
Alhoewel de meeste problemen die ontstaan tijdens het alléén laten van een hond, gebeuren als protest tegen het alléén gelaten worden, zijn er soms ook honden die echte angst vertonen.

Deze honden zijn dikwijls honden die van zichzelf al erg onzeker zijn en die het baasje als de alfa feilloos de beslissingen laat nemen wat mag en niet mag en van het baasje dan ook bescherming verwachten tegen alle onheil in het leven. Wanneer dat baasje dan ineens weggaat en de hond alléén thuis laat, kan de hond door een paniekaanval zijn omgeving gaan "verbouwen" en mogelijk zichzelf letsel toebrengen.

Uiteraard bestaat er geen pasklare oplossing om dit te verhelpen. Training waarbij eerst het vertrouwen van de hond moet groeien in zijn omgeving en daarna in het terugkomen van het baasje, door het op zijn tempo opbouwen van een korte afwezigheid. Startend met eerst even uit het zicht gaan in huis zelf met de kamerdeur open tot later een korte afwezigheid buitenshuis.

Belangrijk is om nooit rond het verlaten en terugkomen enige ophef te maken. De hond moet leren vertrouwen dat het een hele normale gebeurtenis in het leven is en niet dat het iets speciaals is.

Enkele hulpmiddelen waarmee volgens ervaring zeer goede resultaten geboekt zijn:

  • De kong: Dit is een hard plastic speelgoed waarin smeerpasta of –kaas wordt gevuld en ingevroren. Wanneer je vertrekt geef je de Kong aan de hond die lange tijd nodig zal hebben om de pasta er uit te likken. Hierdoor denkt hij niet aan het alléén zijn. Belangrijk hierbij is wel dat de kong enkel wordt gegeven als je het huis uit gaat, en dat je hem weer wegneemt op het ogenblik dat je terug bent. Zo verbindt de hond het alleen zijn met iets aangenaams: hij krijgt zijn kong!

  • Er bestaan ook ‘speelgoed-bollen’ die met klein brokjes worden gevuld en de hond moet via het rollen van de bol de brokjes naar buiten laten komen. Hij is hier een tijdje mee bezig. Verder geldt hetzelfde principe als de Kong.

Er zijn echter honden die zo angstig zijn dat ze niet geïnteresseerd zijn in voeding. Voor deze extreme gevallen bestaan er hulpmiddelen zoals:

  • D.A.P. (= Dog Appealing Pheromone). Feromonen is het hormoon dat de moederhond afgeeft. Voor mensen is dit totaal geurloos, maar honden ruiken en herkennen deze geur. Dit heeft een zeer kalmerend effect op een angstige hond, ook voor volwassen honden. We hebben zelfs een hond van 8 jaar er al fantastisch op weten reageren! D.A.P. is verkrijgbaar als elektrische verdamper of als verstuiver.

  • Thundershirt, dit is een soort hondenjas die erg aanspant. Dit is voor de hond hetzelfde principe als het bakeren van een zuigeling waardoor de hond een veilig gevoel krijgt. Ook deze oplossing geeft soms goede resultaten.
PROTESTGEDRAG

Bijna alle probleemgedrag van een hond tijdens de afwezigheid van de baasjes valt onder dit hoofdstuk. De hond die een groot deel in huis zelf mag bepalen (hij vraagt aandacht wanneer hij zin in heeft en krijgt die ook, hij mag op de bank en mag baasje duwen om de beste plek te krijgen, hij krijgt eten voor de baasjes en mag soms ook nog aan tafel bedelen en krijgt dan een hapje) en zo voor vele baasjes onopvallend de ladder opklimt in de huisroedel, beslist dat je niet zonder hem op pad mag gaan. Hij zal dit dan ook luidruchtig laten weten, en soms ook nog met vernielingen als protest. Geen angst, maar boosheid !

Enige oplossing bij dit gedrag is de rangorde in huis opnieuw bepalen. Met rustig maar consequent handelen, zal de boodschap snel duidelijk zijn, en zal de hond het dan ook als normaal aanvaarden dat het baasje zonder hem het huis verlaat. Uiteraard dient dit dan ook rustig te worden opgebouwd, de hond kan niet zomaar uit het niets ineens full time alléén thuis op het baasje wachten zonder zich te gaan vervelen !


ALLEEN BLIJVEN

S.O.S. Strays is van mening dat een hond niet gelukkig kan zijn wanneer hij standaard full time alléén moet blijven. Full time werk plús reistijd van huis naar werk, plús boodschappen plús tijd dat aan huishouden wordt besteed en/of aan de kinderen. ’s Morgens snel uitlaten, potje brokjes en waterkom vullen, en vertrekken, ’s avonds thuiskomen en heel begrijpelijk moe zijn, een hond die het baasje eindelijk ziet thuiskomen en die totaal terecht aandacht komt vragen...

Een hond verdient meer dan alléén bij mooi weer op zondag aandacht te krijgen !!!


Bij vragen kunt u altijd terecht bij ons team Nazorg.
Mail hiervoor naar nazorg@sos-strays.nl. Beter een keer teveel gevraagd dan te weinig!

Let wel: de nazorg is alléén voor honden geadopteerd bij S.O.S. Strays


Nancy van Doorn
Team nazorg S.O.S. Strays
TERUG NAAR PAGINA OPVOEDING